otrdiena, 2011. gada 19. jūlijs

Savvaļas trifeles Latvijā? II daļa - jumjpūpēži un citi

Kā jau teicu, augsnes virskārtā atrodamas ne tikai trifeles, bet vairākas citas pazemes sēņu sugas. Visbiežāk par trifelēm notur priežu mežos smilšainā augsnē augošos jumjpūpēžus - tie ir iedzelteni vai sārti; sastopami diezgan bieži. Esot ēdami un pat diezgan garšīgi. Taču ar trifelēm tiem nav nekāda sakara. Saskaņā ar pētījumu datiem, jumjpūpēži ir tuvāki radinieki bekām, ne pūpēžiem, kur nu vēl trifelēm...
jumjpūpēdis, šis gan fotografēts Sāmsalā
Retāk var gadīties atrast kādu citu no pazemes sēnēm - zemespūpēdi, zemesrieksteni vai kādu citu. Taču tās pazīt vairs nav tik vienkārši. Ja lasāt šīs rindas, tad varu cerēt, ka gan Jums, gan man būtu interesanti to noskaidrot un tādēļ, ja gadās atrast ko ieapaļu augsnes virskārtā, kas izskatās pēc sēnes :-), būtu jārīkojas šādi. Labākais būtu nogādāt veidojumu kādam sēņu pētniekam - mikologam, piemēram, man, Diānai, uz Dabas muzeju Rīgā, K.Barona ielā 4. Ja tas var notikt 1-2 dienu laikā pēc atrašanas, tad sēni var glabāt maisiņā, ledusskapī. Taču, ja nogādāšana prasīs ilgāku laiku, tad labāk ir sēni nofotografēt, izpētīt krāsu, smaržu utt, un tad sēni izžāvēt. Ja tā liela, tad labāk to pārgriezt.
Šo zemesrieksteni atrada Natālija S. Daugavpils apkārtnē 2010.gada vasarā
Atzīstu, ka sevišķi pievilcīgi šie mazie bumbulīši neizskatās, bet iedomājieties - ja nu esat atradis ko jaunu un līdz šim Latvijā nezināmu! Un katrai no šīm sēnēm ir savs, reizēm pat ļoti aizraujošs dzīves stāsts. Kaut kad vēlāk mēģināšu Jūs ar kādu no tiem iepazīstināt.
Līdz citai reizei!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru